Nieuws:

Vacature Product Owner HDN Standaard (36 – 40 uur)

Nieuws
13 december 2021

Ben jij onze nieuwe Mrs. of Mr. Standaard? Je bent dan verantwoordelijk voor de (door) ontwikkeling van de HDN-taxonomie (taal) in drie domeinen: hypotheken, verzekeren en kredieten. Als Mrs. of Mr. Standaard, ofwel Product Owner van de HDN Standaard, heb je de ambitie de processen in de financiële keten zo optimaal mogelijk de faciliteren. Samen met het HDN bestuur zet je de lijnen uit voor de toekomst. Je stuurt de Product Owners van de verschillende domeinen aan en werkt nauw samen met interne en externe stakeholders om het jaarplan voor de HDN standaard af te stemmen. Je bent de spin in het web en zorgt met je sterke analytische- en communicatieve vaardigheden dat de HDN Standaard werkt voor de hele financiële keten. Past dit bij jou? Dan moeten we zeker praten! Stuur je motivatiebrief en CV voor 10 januari naar Vera de Joode, Office Manager (vdejoode@hdn.nl)

De functie
Hypotheken Data Netwerk (HDN) faciliteert het aanvraag-, acceptatie- en beheerproces van hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten, zoals verzekeringen en kredieten. Dit doen we onder andere met de HDN Standaard voor digitale informatie-uitwisseling. Deze taxonomie komt tot stand via interactie en co-creatie met leden en gebruikers. Omdat wat goed is altijd beter kan én de markt altijd in ontwikkeling is, blijf je als Product Owner de standaard voortdurend optimaliseren.

De centrale datacatalogus (CDC) is het ‘woordenboek’ waar de HDN Standaard uit is opgebouwd. Hierin zijn alle begrippen met hun betekenis vastgelegd en uit deze begrippen worden de berichtschema’s opgebouwd. De HDN berichtschema’s omvatten de afgesproken structuur waarin data over het HDN Platform wordt uitgewisseld. Elk domein kent een eigen aanvraagbericht (AX, KX, LX). Hiernaast zijn er een aantal generieke procesberichten zoals het offertebericht (OX), het mutatiebericht (MX) of een statusbericht (SX).

Als Product Owner zet je de lijnen uit hoe de standaard er in de toekomst uit moet zien en je bent ervoor verantwoordelijk dat de berichten de processen op de juiste manier blijven ondersteunen voor de keten. Er vinden regelmatig updates van de standaard plaats die jij initieert en coördineert.

Werkgroepen met vertegenwoordigers uit de keten zijn betrokken bij het onderhoud en de doorontwikkeling van de standaard. Zij beoordelen verzoeken tot wijzigingen in de berichten en de daarmee samenhangende ketenafspraken. Ook adviseren zij over procedures rondom het beheer. Daarnaast is er een HDN community waarmee je wijzigingen in de standaard vooraf bespreekt of waar je input aan kan vragen op specifieke onderwerpen.

Wat ga je precies doen?

 • Je zet in samenwerking met de directie de grote lijnen uit voor de standaard in de toekomst
 • Je stuurt de trekkers van de diverse werkgroepen aan (Verzekeren, Hypotheken en Kredieten)
 • Je zorgt voor een heldere planning rond de releases van de standaard en werkt daarin nauw samen met de releasemanager, je prioriteert en zorgt voor goede interne en externe verhoudingen
 • Je bent verantwoordelijk voor de HDN Standaard en daarmee ook voor de communicatie met alle stakeholders. Je zorgt dat zij begrijpen wat de HDN Standaard inhoudt en welke wijzigingen worden doorgevoerd bij releases (bijvoorbeeld door webinars/workshops/mailings)
 • Je kijkt vooruit, draagt je visie uit en initieert of neemt deel aan bijeenkomsten om binnen de keten de standaard verder te brengen (organiseert meet-ups, denksessies etc.)

Wie zoeken we?
Je bent iemand die een helder beeld heeft van toekomstige ontwikkelingen, je ziet altijd het grote plaatje en bent zelfstandig. Daarbij ben je een verbinder en je zoekt proactief betrokken partijen op. Communiceren met mensen met verschillende achtergronden gaat je gemakkelijk af en je kunt goed analyseren en juiste keuzes maken. Je werkt gestructureerd en gaat voor lange-termijn oplossingen. Natuurlijk heb je affiniteit met de techniek die achter digitale communicatie schuilgaat. Daarbij ken je de financiële branche goed en ben je op de hoogte van relevante marktontwikkelingen.

Kortom je competenties zijn:

 • HBO/WO werk- en denkniveau
 • Kennis van
API  ●●○○○
XML, Json, etc  ●●●●●
Datamodellering  ●●●○○
Proceskennis  ●●●○○
Marktkennis  ●●○○○
Kennis (financiële) producten  ●●○○○
Kennis beheerprocessen  ●●●●●
Functioneel ontwerp (UML etc)  ●●○○○
Technisch ontwerp (XML etc)  ●●●○○
 • Bij voorkeur heb je ruime ervaring als Product Owner of projectleider
 • Sterke analytische- en communicatieve vaardigheden
 • Verbinder
 • Visionair/strategisch inzicht
 • Kennis van financiële branche en marktontwikkelingen

Je werkomgeving
Aanbieders van hypotheek- en hypotheek gerelateerde producten, intermediairs en leveranciers van advies-, workflow en midofficepakketten werken dagelijks met de HDN Standaard die jij als Product Owner beheert. Je hebt veel contact met deze partijen en bent voor hen hét aanspreekpunt als het gaat om de HDN Standaard. Het contact verloopt via stakeholdermeetings (al dan niet door jou georganiseerd), via HDN Academy workshops, via werkgroepen en via mail/telefoon. Ook onderhoud je contacten met branchepartijen waaronder NHG of samenwerkingsverbanden als SIVI en Zorgeloos Vastgoed.

In je rol als Product Owner werk je nauw samen met de andere Product Owners bij HDN (zoals die van Data, Certificeren, HDN Platform & overige tooling), de releasemanager en de directie. Je maakt deel uit van het HDN-team dat bestaat uit de tweekoppige directie, een officemanager, een accountmanager, een projectmanager, een releasemanager en een informatieanalist. Daarbij werk je samen met een vaste groep van ongeveer 15 specialisten die aan HDN zijn verbonden.

Door onze kleine werkorganisatie vinden wij elkaar in onze professionaliteit, maar ook in onze informele werksfeer. Wij bieden een marktconform salaris en hierbij kennen we uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een goede pensioenregeling en 26 vakantiedagen per jaar.

De meeste collega’s werken deels thuis en deels op kantoor in Utrecht Papendorp. Je maakt met je collega’s afspraken over wanneer je waar werkt, zodat je je werkritme en plaats kunt aanpassen aan je eigen wensen.

Interesse?
Ben jij toe aan een volgende stap in je carrière en wil je het verschil maken in de financiële wereld? Laat het ons weten, we maken graag kennis met je. Stuur je motivatiebrief en CV voor 10 januari naar Vera de Joode, Office Manager (vdejoode@hdn.nl) of neem voor meer informatie over de vacature contact op met Reinier van der Heijden, directeur via 030 – 767 10 18.

Over HDN
HDN (Hypotheken Data Netwerk) is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk. Samen met onze 54 leden (vrijwel alle grote aanbieders van hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten), bijna alle financieel adviseurs evenals franchiseketens, serviceorganisaties en IT leveranciers zetten wij ons in voor meer efficiency en innovatie in de financiële dienstverlening. HDN ontwikkelt en beheert de standaard voor veilige digitale communicatie en faciliteert de communicatie via het HDN Platform. Om de kwaliteit en eenduidigheid van de standaard te waarborgen worden de leden en gebruikers jaarlijks gecertificeerd. Ongeveer 85% van de hypotheekaanvragen in Nederland verloopt via het HDN Platform.