Thema: Handig

Straks geen werkgeversverklaring meer nodig?

Thema
18 december 2017

Geen papier meer maar alles digitaal. Dat zou het aanvragen van een hypotheek een stuk efficiënter maken. Neem bijvoorbeeld de werkgeversverklaring. Er hoeft maar een vinkje verkeerd te zijn gezet en er moet een nieuw formulier met handtekeningen verschijnen. Vervelend voor de klant maar ook voor de adviseur en geldverstrekker. Daarom loopt de pilot Handig! waarbij een adviseur voor klanten in loondienst (inclusief flexwerkers) geen werkgeversverklaring meer hoeft in te dienen. In plaats daarvan stuurt hij het SV-loon in dat de klant op de site het UWV kan downloaden. En werkt dat nou een beetje? We vroegen het pilotdeelnemer A&H Finance uit Amsterdam, die momenteel ruim 60% van alle aanvragen met het UWV bericht doet.


Sinds wanneer doen jullie aanvragen met SV bericht?

Wij doen vanaf de start van de pilot Handig! al mee. Dat is dus sinds 1 maart dit jaar (2017).

Is het even wennen om aanvragen te doen met het SV bericht?

Het UWV bericht vroegen wij altijd al bij klanten op om een goede analyse WW en AO te kunnen maken. Richting de klant is er dus eigenlijk niets veranderd. We vullen zowel het inkomen op de werkgeversverklaring als die van het SV loon in en doen beide berekeningen.

Bij welke klanten gebruiken jullie het SV bericht?

Het bericht hebben we van alle klanten die in loondienst zijn en gebruiken we voor het advies. Als het SV loon bruikbaar is voor de aanvraag dan gebruiken we het ook daarvoor.

Wat vinden jullie het voordeel van werken met het SV bericht?

Het voordeel is dat we in de toekomst minder formulieren los moeten inscannen. Op dit moment is dit voordeel er alleen nog niet omdat we voor iedere klant werken met het SV loon én de werkgeversverklaring. Het prettige is hierbij wel dat als de werkgeversverklaring verkeerd is ingevuld we niet meer terug hoeven naar de werkgever, bij klanten waarvoor je het SV loon kan gebruiken. Ook bij klanten met een onregelmatig inkomen is het UWV bericht erg handig.

Wat zou je anders willen?

Het zou fijn zijn als het UWV bericht direct in de software ingelezen zou kunnen worden en dit niet via een aparte tool hoeft. Daarnaast zou het ook een verbetering zijn als de pensioenpremie bekend is bij het UWV.

Warmlopen voor Handig!

09 Juli 2018 - . Lees meer

Primeur Handig! op SEH congres

23 april 2018 - . Lees meer

UWV Verzekeringsbericht uitgebreid

28 februari 2018 - . Lees meer

Nieuwe groep adviseurs aan de slag met Handig!

15 februari 2018 - . Lees meer

UWV Verzekeringsbericht potentiële vervanger werkgeversverklaring

16 oktober 2017 - . Lees meer

Mijlpaal: 500ste hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring

26 september 2017 - . Lees meer

Marktbrede uitrol Handig! in zicht!

07 Juni 2017 - . Lees meer