Alle partijen in de de financiële keten verbonden

Bijna alle financieel adviseurs en vrijwel alle grote aanbieders van hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten zijn aangesloten op het HDN platform, evenals franchiseketens, serviceorganisaties en IT leveranciers.

HDN maakt het mogelijk dat consumenten snel, veilig en voordelig hun hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten kunnen afnemen. Om HDN te gebruiken is een certificaat nodig. Het certificaat zorgt voor beveiliging van het platform, onder andere door de authenticatie en autorisatie van de gebruiker, de privacy / encryptie van de berichten en de nonrepudiation te waarborgen. Daarnaast worden alle leden en gebruikers die communiceren via HDN jaarlijks gecertificeerd om de kwaliteitsborg, eenduidigheid en optimalisatie van het platform garanderen.

Op dit moment wordt het HDN platform vernieuwd. Alles over het wat, wanneer en hoe vind je op www.hdn.nl/vernieuwingplatform

HDN Software

Basic

Linux

versiewijzigingen

Enterprise

Aan de slag met HDN Basic? Zo werkt het
STAP 1

Downloaden

Download de Basic software voor Windows of Linux. Open deze, kies voor een standaard installatie en doorloop de registratiestappen.

STAP 2

Documenten

Lever een kopie identiteitsbewijs en een uittreksel van de Kamer van Koophandel aan. Je kunt ervoor kiezen het uittreksel zelf aan te leveren, of dit via HDN aan te vragen tegen het daarvoor geldende tarief.

STAP 3

activatie code

Na controle en goedkeuring van de documenten door de HDN helpdesk ontvang je per email een activatie code. Doorgaans duurt dit niet langer dan 3 werkdagen.

STAP 4

activeren

Activeer het certificaat door de activatiecode in Webcert in te voeren en configureer het adviespakket via de handleiding van de softwareleverancier.

Veelgestelde vragen

HDN Basic Software

HDN Enterprise Software

 • Wat kost een HDN certificaat en hoe kan ik betalen?
  Een HDN certificaat kost €140,45 ex. BTW per jaar. Betalen kan door een eenmalige machtiging af te geven op de betalingswebsite, die automatisch geladen wordt op het moment dat een certificaat geactiveerd wordt. De factuur wordt per email naar het ingevulde emailadres verstuurd.
 • Hoe kan ik zien tot wanneer mijn certificaat geldig is?
  Om te kunnen zien tot wanneer het certificaat geldig is, open je het programma Webcert (start → programma’s → Webcert). Linksonder in beeld staat aangegeven wanneer het certificaat verloopt.
 • Wat zijn de kosten voor HDN Enterprise?
  De kosten en de voorwaarden zijn opgenomen het leden en gebruikersbeleid.
 • Hoe kan ik zien wat mijn aansluitnummer is?
  Om te kunnen zien tot wanneer het certificaat geldig is, open je het programma Webcert (start → programma’s → Webcert). Rechtsonder in beeld staat aangegeven wat het aansluitnummer is.
 • Hoe kan ik mijn certificaat verlengen?
  1. Start WebCert op in de omgeving waarop uw HDN software geïnstalleerd is: a. Voor Windows 7 en ouder of Windows Servers: Ga naar Start -> (Alle)Programma's -> HDN -> WebCert. b. Voor Windows 8 en hoger: Ga naar Start, en typ hier in WebCert. 2. Kies in het menu "Certificaten" voor "Vernieuwen bestaand certificaat". 3. Controleer de gegevens op het scherm, pas deze eventueel aan en klik op "Certificaat vernieuwen". 4. Print uit of Save het overzicht van het formulier.

Helpdesk

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Heb je een technische vraag of ondersteuning nodig bij de installatie of het gebruik van onze software? Neem dan contact op met onze helpdesk. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.30 uur. Wij helpen je graag!

Kalender

Werkgroep Verzekeren

 • Datum 09/03/2020
 • Starttijd 13:30 uur
 • Eindtijd 15:30 uur
 • Locatie HDN - Orteliuslaan 850 Utrecht

Werkgroep Certificeren

 • Datum 09/04/2020
 • Starttijd 10.00 uur
 • Eindtijd 12.00 uur
 • Locatie HDN - Orteliuslaan 850 Utrecht

Werkgroep Hypotheken

 • Datum 21/04/2020
 • Starttijd 10:00 uur
 • Eindtijd 14:00 uur
 • Locatie NHG - WTC Utrecht

@HDNstandaard

Tijdslijnen

HDN verbetert continu haar berichtstandaarden waarbij bestaande schema’s doorlopend worden gereviewed, waar nodig geoptimaliseerd en waarbij nieuwe marktontwikkelingen worden geïntegreerd in de standaard. Voor het doorvoeren van nieuwe versies hanteert HDN een vast tijdschema welke resulteert in een jaarlijks generieke release.

17-01-2019
Publicatie generiek berichtschema HDN 19.0
28-02-2019
Maatschappij specifiek berichtschema ter review
28-03-2019
Publicatie maatschappij specifiek berichtschema HDN 19.0
25-05-2019
Ingangsdatum berichtschema’s HDN 19.0
17-01-2019
Publicatie generiek berichtschema HDN 19.0
28-02-2019
Maatschappij specifiek berichtschema ter review
28-03-2019
Publicatie maatschappij specifiek berichtschema HDN 19.0
25-05-2019
Ingangsdatum berichtschema’s HDN 19.0
17-01-2019
Publicatie generiek berichtschema HDN 19.0
28-02-2019
Maatschappij specifiek berichtschema ter review
28-03-2019
Publicatie maatschappij specifiek berichtschema HDN 19.0
25-05-2019
Ingangsdatum berichtschema's HDN 19.0
25-06-2018
Publicatie berichtschema HDN 18.0
15-09-2018
Ingangsdatum berichtschema HDN 18.0
28-02-2019
Publicatie berichtschema HDN 19.0
25-05-2019
Ingangsdatum berichtschema HDN 19.0
28-02-2019
Publicatie berichtschema HDN 19.0
25-05-2019
Ingangsdatum berichtschema HDN 19.0

Procesinformatie

Compliance en security

Certificering

Domein: Hypotheken

Domein: Kredieten

Domein: Verzekeren

Processen

Externe bronnen

 • Werkwijze Compliance

  De werkgroep compliance komt viermaal per jaar bijeen. Het doel van deze werkgroep is gebruik maken van de expertise en ervaring die specialisten van HDN Leden en Gebruikers hebben op verschillende thema’s gerelateerd aan compliance – zoals risk management, IT security, privacy en assurance. Tijdens de werkgroepbijeenkomsten:

  • Worden leden geïnformeerd over de (strategische) keuzes die HDN maakt, zodat zij de directie vanuit hun expertise kunnen adviseren;
  • Geven de leden gevraagd en ongevraagd advies op basis van (externe) ontwikkelingen die invloed kunnen gaan hebben op HDN;
  • Worden de leden geïnformeerd over lopende projecten en wordt hen gevraagd om input;
  • Kunnen leden best-practices delen op de thema’s gerelateerd aan compliance.

  Naast de werkgroep worden grote onderwerpen in detail besproken in verschillende projecten. Hierbij gaat het om specialistische projecten waar een bepaalde expertise voor nodig is. De werkgroepleden worden hier altijd als eerste voor benaderd wanneer een project raakt aan Compliance, maar hierbij kunnen ook andere afgevaardigden van HDN Leden en Gebruikers worden betrokken.

  Kijk voor een overzicht van de lopende projecten bij Roadmap Compliance.

   

versiewijzigingen