Nieuws: HDN Standaard

Nieuwe specificaties HDN 19.1 bekend

19 september 2019

In december gaat een nieuwe major versie van de HDN Standaard live, de HDN 19.1. Afgelopen week zijn er weer een aantal specificaties van deze release bekendgemaakt. Hieronder vind je een aantal highlights.

  • Inrichting Arbeidsmarktscan: in samenwerking met een aantal ketenpartners is NHG een pilot gestart met de Arbeidsmarktscan, een instrument dat gebruikt kan gaan worden als onderbouwing bij het verstrekken van een hypotheek aan flexwerkers. Bekijk hier de de generieke inrichting van de Arbeidsmarktscan in HDN.
  • Generieke inrichting senioren verhuisregeling: in 2018 introduceerde NHG de ‘Senioren verhuisregeling’, waarmee senioren, die met de gebruikelijke annuïtaire toets niet in aanmerking kwamen voor een hypotheek met NHG, op basis van de werkelijke maandlasten tóch een hypotheek met NHG konden verkrijgen. Deze regeling wordt door veel aanbieders nu ook zonder NHG aangeboden.
  • Verwijderen BSN: naar aanleiding van de verduidelijking die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) recentelijk heeft gegeven over het verwerken van BSN, is in samenwerking met andere branche-organisaties geconcludeerd dat het niet is toegestaan voor zowel aanbieders als andere partijen in de keten als tussenpersonen om het BSN van een klant te verwerken in het aanvraagtraject. Om deze reden is besloten om het veld BSN met ingang van HDN 19.1 te verwijderen uit de aanvraagberichten (AX, KX en LX).

De volledige lijst met specificaties van de HDN 19.1 publiceren we stapsgewijs tot eind september op onze website. Daar vind je ook de tijdslijnen van de release.

WEI-sessie op dinsdag 5 november

01 oktober 2019 - . Lees meer

Generieke berichtschema’s HDN 19.1 gepubliceerd

26 september 2019 - . Lees meer

In december een extra HDN release

29 augustus 2019 - . Lees meer

Yes! Mutatiebericht nu ook onderdeel HDN standaard

08 april 2019 - . Lees meer

Samen veel te winnen

08 oktober 2018 - . Lees meer