Thema: Handig

Mijlpaal: 500ste hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring

Thema
26 september 2017

Utrecht, 26 september 2017 – Deze week deed adviseur Ricardo Droog van ING de 500ste hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring. Een belangrijke mijlpaal voor de pilot Handig! waarbij consumenten een digitaal document van het UWV aanleveren met  loongegevens in plaats van de vaak lastig goed te verkrijgen werkgeversverklaring.

De werkgeversverklaring moet gemiddeld 2,4 keer worden aangeleverd door de consument, omdat er informatie op het formulier ontbreekt of omdat de verklaring niet correct is ingevuld. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker en Florius. Een frustrerend proces voor zowel de aanvrager, de werkgever als de hypotheekadviseur. Om dit eenvoudiger te maken, loopt de pilot Handig! waarbij consumenten in plaats van de werkgeversverklaring een digitaal document downloaden via mijnuwv.nl dat hun loongegevens bevat. Dit document, met gevalideerde brondata, leveren zij bij hun adviseur aan voor de hypotheekaanvraag. Door deze manier van werken kiest de consument zelf of het document van UWV wordt gebruikt.

Op 19 september tekende Renata Frantal de 500ste Handig! Hypotheekaanvraag. Manager Ab van der Woude (links) en adviseur Ricardo Droog (rechts) feliciteren haar met de aankoop van haar eerste woning.

De resultaten van de pilot zijn tot nu toe positief. De Handig!-aanvragen verlopen sneller en bieden de juiste en volledige inkomensgegevens uit een overheidsbron. Ander voordeel is dat de uniforme rekenmethodiek direct zekerheid geeft over het toetsinkomen. Ook pilotdeelnemer Ricardo Droog is enthousiast over de nieuwe manier van werken: ‘Er zijn geen frustraties meer bij klanten die meerdere keren een nieuwe werkgeversverklaring moeten opvragen. Zij kunnen 24/7 zelf het verzekeringsbericht bij het UWV downloaden en bij mij aanleveren. Daardoor kan ik vaak veel sneller duidelijkheid geven.”

Steeds meer consumenten komen in aanmerking voor een aanvraag zonder werkgeversverklaring. Konden eerst alleen mensen met een vast dienstverband van meer dan twee jaar meedoen, inmiddels is dat verruimd naar iedereen die werkzaam is in loondienst inclusief flexwerkers. “En we kijken hoe we dit nog verder kunnen oprekken zodat zeker 60% van de huizenkopers gebruik kan maken van het UWV document,” aldus Reinier van de Heijden, directeur HDN. “Belangrijk binnen de pilot is om zoveel mogelijk aanvragen te doen, zodat we het proces verder kunnen optimaliseren en Handig! zo snel mogelijk naar de volledige branche kunnen uitrollen. Want dat deze manier van werken voor meer efficiency in de keten zorgt, staat buiten kijf.”

Project Handig! is een samenwerking tussen HDN, WEW, IG&H, UWV en Vereniging Eigen Huis en met de hypotheekverstrekkers Florius, ABN AMRO, ING en Rabobank. Aan de advieskant is De Hypotheker betrokken en bestaat de totale groep intermediairs uit zo’n 150 kantoren.

 

Warmlopen voor Handig!

09 juli 2018 - . Lees meer

Primeur Handig! op SEH congres

23 april 2018 - . Lees meer

UWV Verzekeringsbericht uitgebreid

28 februari 2018 - . Lees meer

Nieuwe groep adviseurs aan de slag met Handig!

15 februari 2018 - . Lees meer

Straks geen werkgeversverklaring meer nodig?

18 december 2017 - . Lees meer

UWV Verzekeringsbericht potentiële vervanger werkgeversverklaring

16 oktober 2017 - . Lees meer

Marktbrede uitrol Handig! in zicht!

07 juni 2017 - . Lees meer