Gebruik leningnummers in SX20 – Lening in beheer

Geldig vanaf

29 mei 2021 - HDN 21

Ketenafspraak

De volgende interpretaties zijn van toepassing bij het doorgeven van de verschillende nummers in het statusbericht SX20 Lening in beheer:

HypotheekNr – optioneel
Een {hypotheeknummer} is een nummer, waaronder de [hypotheekovereenkomst] voorkomt in de administratie van de [hypotheekverstrekker].
In het geval de hypotheekverstrekker, naast het leningnummer, geen apart nummer voor de hypotheekovereenkomst hanteert, mag dit veld niet opgenomen worden.

LeningNr – verplicht (als Status = Lening in Beheer)
Een {leningnummer} is een nummer, waaronder de [geldleningsovereenkomst] voorkomt in de administratie van de [hypotheekverstrekker].
Ook wel bijv. hypotheek- of contractnummer genoemd. Het is van belang het nummer te vermelden waar in het beheerproces een match op gedaan kan worden.

LeningdeelNr– verplicht (als Status = Lening in Beheer)
Een leningdeelnummer is een nummer, waaronder het leningdeel voorkomt in de administratie van de [hypotheekverstrekker].
Het betreft hier het leningdeelnummer waarmee het nieuwe leningdeel in de beheer-administratie van de hypotheekverstrekker opgenomen is / gaat worden.

Aanleiding & achtergrond

Het Beheerproces wordt binnen HDN steeds belangrijker. De IA- en IX berichten (opvragen actuele hypotheekdata) zijn inmiddels live en HDN is bezig om een bericht t.b.v. “omzetten lening” en “ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid” te ontwikkelen.

IA/IX: informatiebericht

IA: vraag actuele informatie over een lopende hypotheek

IX: de actuele informatie van een lopende hypotheek

Ten behoeve van de matching voor de IA is het van belang dat het juiste hypotheek/lening/contract nummer bekend is.

Dit nummer is niet altijd gelijk aan het offertenummer en wijzigt soms na het passeren van de akte.  Het kan dus in sommige gevallen pas gecommuniceerd worden nadat de lening in beheer is genomen.