Inkomensbepaling Pensioen

Handmatig gegevens invoeren of PDF-bestanden heen en weer sturen voor het aanvragen van een hypotheek is niet meer van deze tijd. Door gebruik van digitale, gevalideerde brondata kan het aanvragen van een hypotheek veel sneller én eenduidiger. Daarom is de Inkomensbepaling Loondienst beschikbaar waarmee klanten in loondienst het UWV verzekeringsbericht digitaal kunnen aanleveren in plaats van de werkgeversverklaring. Daar is een nieuwe digitaliseringstap bij gekomen; de Inkomensbepaling Pensioen waarbij gebruik wordt gemaakt van MijnPensioenOverzicht als bron voor de gegevens.

  • de IBP rekentool is tijdelijk niet beschikbaar voor nieuwe hypotheekaanvragen. De tool is alleen nog te gebruiken met een MijnPensioenoverzicht met een uiterste datum van 27 mei 2021. 

Hoe werkt de Inkomensbepaling Pensioen?

STAP 1

  • De adviseur vraagt de klant voor het advies zijn/haar pensioenoverzicht van de website www.mijnpensioenoverzicht.nl te downloaden
  • De klant downloadt het pensioenoverzicht en mailt het naar zijn of haar hypotheekadviseur (of doet een upload ervan in een eventuele “mijn-omgeving” van de adviseur)

STAP 2

  • De adviseur gaat naar de online rekentool op www.inkomensbepalingpensioen.nl en berekent daar het pensioenbedrag voor de hypotheekaanvraag
  • De adviseur doet via HDN de hypotheekaanvraag en vult daarbij het pensioenbedrag in van de rekentool en geeft in de aanvraag aan dat de beoordeling moet plaatsvinden op basis van Mijnpensioenoverzicht

STAP 3

  • De geldverstrekker vraagt vervolgens op basis van de aanvraag het pensioenoverzicht op
  • De adviseur verstuurt via HDN het pensioenoverzicht van de klant naar de aanbieder.

Bereken pensioen met online tool: www.inkomensbepalingpensioen.nl
Geldverstrekkers, De Hypotheker en NHG hebben onder coördinatie van HDN rekenregels opgesteld en een gestandaardiseerde rekentool ontwikkeld. Met één druk op de knop geeft de tool het toetsinkomen pensioen op basis van de gegevens uit Mijnpensioenoverzicht.

Aanbieders die werken met de Inkomensbepaling Pensioen
Je kunt de Inkomensbepaling Pensioen gebruiken bij :

 

  

De voordelen
Mensen veranderen in de loop van hun carrière meestal een aantal keer van werkgever. Dit betekent dat ze soms bij verschillende pensioeninstanties pensioen opbouwen. Maar van welk pensioenbedrag moet je uitgaan bij de hypotheekaanvraag? Met de Inkomensbepaling Pensioen wordt het bestendige pensioeninkomen bij AOW-leeftijd en, indien van toepassing, ook vóór AOW-leeftijd geautomatiseerd berekend op basis van de gegevens van MijnPensioenOverzicht. Klanten downloaden hun penioenoverzicht van Mijnpensioenoverzicht.nl en de adviseur gebruikt de informatie in de tool die het juiste toetsinkomen pensioen afgeeft.

Groot voordeel is dat geldverstrekkers en adviseurs het pensioeninkomen niet meer zelf vanuit het MPO hoeven te berekenen maar gebruik kunnen maken van de gestandaardiseerde rekentool. Hierdoor maken de ketenpartijen altijd gebruik van hetzelfde pensioenbedrag. Uiteraard alleen met toestemming van de klant.

De voordelen:

Snel
De klant kan 24/7 zijn gegevens downloaden van www.mijnpensioenoverzicht.nl .

Betrouwbaar
Mijnpensioenoverzicht is een overheidsbron. Daardoor heb je direct beschikking over de juiste en volledige pensioengegevens die je nodig hebt voor de hypotheekaanvraag.

Zekerheid
Door gebruik van uniforme gegevensaanlevering en een uniforme rekenmethodiek weet je zeker dat je het juiste pensioenbedrag gebruikt voor je aanvraag. Bij welke partij de hypotheekaanvraag ook wordt ingediend.

Gemak
De nieuwe Inkomensbepaling Pensioen is volledig digitaal ondersteund en de adviseur weet zeker dat hij altijd de juiste gegevens gebruikt.

Meer weten?
Wil je als adviseur meer weten over deze nieuwe manier van het pensioenbedrag berekenen? Neem contact op met deelnemende hypotheekaanbieders.

Wil je als aanbieder ook werken met de Inkomensbepaling Pensioen? Neem contact op met accountmanager Rob van Slooten, rvanslooten@hdn.nl.