Inkomensbepaling Loondienst

De Inkomensbepaling Loondienst is een nieuwe methode om het toetsinkomen te berekenen voor mensen in loondienst. De inkomensgegevens van de hypotheekaanvrager uit het UWV verzekeringsbericht vormen de bron waarmee het maximale inkomen wordt vastgesteld en waarmee het toetsinkomen wordt berekend.

Voor mensen in loondienst is de Inkomensbepaling Loondienst een beter, sneller en betrouwbaarder alternatief dan de tot nu toe gebruikte werkgeversverklaring.

Let op: als gevolg van de coronacrisis hanteren aanbieders soms aangepaste acceptatiecriteria

Hoe werkt de Inkomensbepaling Loondienst?

STAP 1

STAP 2

  • De adviseur beoordeelt het toetsinkomen door gebruik te maken van de online rekentool of webservice als de adviesapplicatie daarop is aangesloten.
  • De adviseur doet via HDN de hypotheekaanvraag en vult daarbij het toetsinkomen in en geeft in de aanvraag aan dat de beoordeling moet plaatsvinden op basis van het UWV verzekeringsbericht.

STAP 3

  • De geldverstrekker vraagt vervolgens op basis van de aanvraag het UWV verzekeringsbericht op in plaats van de werkgeversverklaring.
  • De adviseur verstuurt via HDN het UWV verzekeringsbericht naar de aanbieder. Deze tool is voor alle adviseurs beschikbaar.
  • Mede op basis van het toetsinkomen stuurt de geldverstrekker bij finaal akkoord een definitief hypotheekaanbod naar de adviseur/klant.

Deze informatie is ook terug te vinden in de algemene presentatie Inkomensbepaling Loondienst voor hypotheekadviseurs (pdf).

Rekenregels
Het UWV verzekeringsbericht is de informatiebron, maar het zijn de rekenregels die hierop toegepast worden die de Inkomensbepaling Loondienst mogelijk maken. De rekenregels zijn de afgelopen jaren in een pilot uitgewerkt, in de praktijk toegepast en doorontwikkeld door samenwerkingsverband Handig!.

Bekijk de complete set beleids- en rekenregels voor meer informatie.

Bereken toetsinkomen met online tool
Voor het berekenen van het toetsinkomen is een gratis online tool beschikbaar, waarbij je met één druk op de knop het toets-inkomen vaststelt op basis van het UWV verzekeringsbericht.

NHG
De Inkomensbepaling Loondienst is opgenomen in de Voorwaarden & Normen van NHG. Het blijft voorlopig mogelijk om ook de werkgeversverklaring te gebruiken, zodat er alle gelegenheid is om kennis en ervaring op te doen met deze nieuwe methodiek. Op de website van het NHG vind je uitgebreide informatie over de Inkomensbepaling Loondienst, de rekenregels en veelgestelde vragen.

Aanbieders die werken met de Inkomensbepaling Loondienst

Adviespakketten die werken met de Inkomensbepaling Loondienst

De voordelen
Het aanleveren van een werkgeversverklaring is een onhandige hobbel in het hypotheekaanvraag proces. Het kost tijd om het juist ingevuld en ondertekend bij de geldverstrekker te krijgen en het levert bij de consument, adviseur als ook bij de geldverstrekker vaak veel frustraties op. De projectgroep Handig! heeft daarom deze nieuwe Inkomensbepaling Loondienst op basis van het UWV verzekeringsbericht ontwikkeld. De voordelen zijn helder:

Snel
De klant kan 24/7 zijn gegevens downloaden van de site van het UWV en is niet meer afhankelijk van de werkgever die een -niet altijd direct geschikte- werkgeversverklaring aanlevert (de werkgeversverklaring gaat gemiddeld 2,4 keer op en neer i.v.m. correcties en aanvullende vragen).

Betrouwbaar
Het UWV is een overheidsbron. Daardoor heb je direct beschikking over de juiste en volledige inkomensgegevens die je nodig hebt voor de hypotheekaanvraag. De nieuwe Inkomensbepaling Loondienst is volledig digitaal ondersteund.

Zekerheid
Door gebruik van uniforme gegevensaanlevering is een uniforme rekenmethodiek mogelijk en heb je direct zekerheid over het toetsinkomen waarmee gerekend wordt, bij welke partij de hypotheekaanvraag ook wordt ingediend.

Gemak
De nieuwe Inkomensbepaling Loondienst is volledig digitaal ondersteund en de adviseur weet zeker dat hij altijd de juiste gegevens gebruikt.

Meer weten?
Wil je als adviseur meer weten over hoe je het beste gebruik kunt maken van deze nieuwe manier van werken? Bekijk de presentatie Inkomensbepaling Loondienst voor hypotheekadviseurs (pdf) of neem contact op met hypotheekaanbieders en/of je softwareleverancier.

Wil je als aanbieder ook het toetsinkomen bepalen op basis van het UWV verzekeringsbericht? Neem contact op met accountmanager Rob van Slooten, rvanslooten@hdn.nl.

Inkomensbepaling Loondienst ook bij Obvion

27 mei 2020 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst ook bij Lloyds Hypotheken

02 maart 2020 - . Lees meer

De Tip van André

29 januari 2020 - . Lees meer

Rekenregels Inkomensbepaling Loondienst veranderen

03 januari 2020 - . Lees meer

Ook Tulp Hypotheken sluit aan op de Inkomensbepaling Loondienst!

19 december 2019 - . Lees meer

HDN uitlegvideo Inkomensbepaling Loondienst

02 december 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst ook bij a.s.r. en NIBC

26 september 2019 - . Lees meer

Hypotrust live met Inkomensbepaling Loondienst

23 september 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst familie breidt uit!

19 september 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst bij Woonfonds en Centraal Beheer

13 september 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst ook bij bijBouwe

28 juni 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst wint Gouden Lotus Award!

28 mei 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst nu ook bij Nationale Nederlanden!

27 mei 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst genomineerd voor Gouden Lotus Award

22 mei 2019 - . Lees meer

Vanaf 15 mei verificatie via app of sms-controle van DigiD vereist bij downloaden UWV Verzekeringsbericht

13 mei 2019 - . Lees meer

Gebruik Inkomensbepaling loondienst stijgt verder

27 maart 2019 - . Lees meer

Einde in zicht voor de werkgeversverklaring?

18 december 2018 - . Lees meer

Inkomensbepaling loondienst NHG norm

12 november 2018 - . Lees meer

Steeds meer hypotheekadviseurs gebruiken Inkomensbepaling Loondienst

17 oktober 2018 - . Lees meer

Tijdwinst met nieuwe Inkomensbepaling loondienst

01 oktober 2018 - . Lees meer