Hypotheek aanvragen met data van consumentendataleveranciers

Om een hypotheekaanvraag zo soepel mogelijk te kunnen doen is het handig als alle partijen gebruik maken van brondata in plaats van het toesturen van documenten en PDF’jes. Na een succesvolle pilot is het daarom mogelijk om bij een aantal geldverstrekkers aanvragen te doen met gebruik van data afkomstig van consumentendataleveranciers.

Hoe werkt het?

  • De consument downloadt app van de consumentendataleverancier
  • De consument logt, middels de app en via DigiD, in bij diverse (overheids)bronnen en ontsluit zo zijn gegevens richting de consumentendataleverancier. Die verzamelt deze gegevens ten behoeve van de hypotheekaanvraag
  • De verzamelde gegevens worden tijdelijk versleuteld opgeslagen door de consumentendataleverancier
  • De adviseur geeft bij zijn aanvraag aan dat hij gebruik wil maken van gegevens van de consumentendataleverancier van de klant
  • Het adviespakket ontvangt en verwerkt de data van de consumentendataleverancier, inclusief sleutel van de opgeslagen consumentendata. De hypotheekadviseur hoeft de ontvangen gegevens dus niet zelf handmatig in te voeren in de aanvraag
  • De adviseur verzendt de aanvraag via HDN, inclusief de sleutel van de opgeslagen consumentendata.
  • Voor de ontsloten bronnen (op dit moment UWV/IBL en Mijnpensioenoverzicht.nl) vraagt de geldverstrekker de betreffende opgeslagen data op via HDN, op basis van de sleutel. Na ontvangst van die data zijn er geen aanvullende documenten van die bronnen nodig

Beschikbare data via consumentendataleveranciers
Het is op dit moment mogelijk om de gegevens uit het UWV verzekeringsbericht en van Mijnpensioenoverzicht.nl via leverancier Ockto te gebruiken voor hypotheekaanvragen voor klanten in loondienst. De adviseur hoeft dan niet zelf met de rekentool het toetsinkomen te berekenen en in te vullen en het UWV verzekeringsbericht mee te sturen.

Binnenkort komen o.a. ook identificatiegegevens (MijnOverheid.nl), huidige hypotheekgegevens (VoorIngevuldeAangifte via belanstingdienst.nl) en gegevens omtrent studieschulden (DUO) digitaal beschikbaar.

Consumentendataleveranciers die deze werkwijze ondersteunen
Op dit moment is de service beschikbaar via de volgende consumentendataleverancier:

Aanbieders die werken met gegevens van consumentendataleveranciers
Op dit moment zijn de volgende geldverstrekkers in staat om hypotheekaanvragen te verwerken die gebruik maken van data van consumentendataleveranciers:

 


Adviespakketten die werken met gegevens van consumentendataleveranciers
Op dit moment zijn de volgende adviesapplicaties in staat om de gegevens van de consumentendataleverancier in te lezen in het pakket zodat adviseurs direct een reeds ver ingevuld klantdossier hebben van hun aanvraag.

Adviesbox

 Scenario voor advies

De Voordelen

Snel
Met zijn DigiD kan de klant 24/7 al zijn identificatiegegevens, loongegevens, pensioengegevens, studieschuld gegevens, huidige hypotheekgegevens etc. downloaden via de app. Hij is dus niet meer afhankelijk van zijn “schoenendoos”, werkgever , pensioenuitvoerders, etc.

Betrouwbaar
Omdat de gegevens rechtstreeks vanuit de bronnen wordt opgehaald door de consumentendata leverancier, dit over het algemeen uit overheidsbronnen afkomstig is en verwacht mag worden dat deze informatie eenduidig, compleet en juist is, achten de deelnemende geldverstrekkers het betrouwbaar om te kunnen gebruiken voor acceptatiedoeleinden.

Gemak
Binnen enkele minuten heeft de klant alle informatie beschikbaar en deelbaar ontvangen in de app en kunnen zij het met 1 druk op de knop met de hypotheekadviseur delen. Geen gedoe met fysieke documenten die de klant moet printen, scannen of meenemen.

Meer weten?
Wil je als adviseur meer weten over hoe je het beste gebruik kunt maken van deze nieuwe manier van werken? Neem contact op met deelnemende hypotheekaanbieders en/of je softwareleverancier.

Wil je als aanbieder ook gebruik maken van deze service? Neem contact op met accountmanager Rob van Slooten, rvanslooten@hdn.nl.