Nieuws: Inkomensbepaling Loondienst

Einde in zicht voor de werkgeversverklaring?

Nieuws
18 december 2018

Grote stijging gebruik Inkomensbepaling Loondienst

Utrecht – In 2018 is een nieuwe manier om het toetsinkomen te berekenen live gegaan onder de naam Inkomensbepaling Loondienst. Hiermee kunnen mensen in loondienst een hypotheek aanvragen met het UWV verzekeringsbericht in plaats van met de werkgeversverklaring. Nu bijna een jaar verder zien we een flinke stijging in het gebruik van de nieuwe methode. Veel geldverstrekkers, softwareleveranciers van adviespakketten, adviseurs, NHG en klanten omarmen de nieuwe methodiek waardoor er tot nu toe al meer dan 7000 klanten hun hypotheekaanvraag hebben gedaan met de Inkomensbepaling Loondienst. Als deze trend doorzet zal het UWV verzekeringsbericht voor een grote groep klanten de werkgeversverklaring vervangen.

Waarom de Inkomensbepaling Loondienst?
De werkgeversverklaring moet gemiddeld 2 tot 3 keer door de consument worden aangeleverd. Bijvoorbeeld omdat er verkeerde feiten op het formulier zijn ingevuld of er essentiële zaken als een handtekening ontbreken. Met de Inkomensbepaling Loondienst worden deze problemen voorkomen en gaat het aanleveren van salarisgegevens bij een hypotheekaanvraag in 1 keer goed. Door gebruik te maken van een digitaal document met loongegevens – het UWV verzekeringsbericht – kunnen klanten gebruikmaken van betrouwbare brongegevens en hebben zij gemiddeld 4 dagen sneller zekerheid of zij hun hypotheek rond kunnen krijgen. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). De Inkomensbepaling Loondienst kan nu al bij 60 tot 70% van de hypotheekaanvragen van mensen in loondienst de werkgeversverklaring vervangen. Streven is om op den duur de werkgeversverklaring overbodig te maken.

Aandeel groeit
In 2018 is bijna 10% van de hypotheken verstrekt met gebruik van de loongegevens uit het UWV bericht en dit percentage stijgt snel. Zo is het aantal aanvragen met de Inkomensbepaling Loondienst in november 55% gestegen ten opzichte van september. Als deze trend doorzet wordt het UWV verzekeringsbericht voor een grote groep klanten de standaard en verdwijnt de werkgeversverklaring.

Geldverstrekkers en NHG sluiten aan
Het aantal aanvragen met de Inkomensbepaling Loondienst stijgt mede omdat het bij steeds meer geldverstrekkers mogelijk is het UWV verzekeringsbericht te gebruiken. Het was al langer mogelijk om bij ING, Florius, ABN AMRO, Rabobank en Aegon het UWV verzekeringsbericht te gebruiken. Argenta en de Volksbank merken SNS, BLG en Regiobank staan in de startblokken en gaan per 1 januari 2019 live. Bij elkaar bedienen bovengenoemde labels meer dan 50% van de hypotheekmarkt. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft de Inkomensbepaling Loondienst opgenomen in haar Voorwaarden en Normen 2019. Dit betekent dat deze nieuwe methode ook gebruikt kan worden voor het aanvragen van een hypotheek met NHG, naast de werkgeversverklaring. ‘NHG neemt graag onnodige drempels weg in het hypotheekverstrekkingstraject. Daarom hebben we actief deelgenomen aan de ontwikkeling van deze nieuwe methodiek’, aldus Carla Muters, bestuurder NHG.

Softwareleveranciers maken weg vrij voor adviseurs
Naast Adviesbox kunnen inmiddels ook alle gebruikers van MyView, Figlo, Finix, Scenario Advies en Findesk (per 1 januari) aanvragen doen met de loongegevens uit het UWV verzekeringsbericht. Daarmee is de methode voor het overgrote deel van de hypotheekadviseurs in Nederland beschikbaar.

Adviseurs en consumenten positief
Adviseurs die al langere tijd met de Inkomensbepaling Loondienst werken zijn positief. “De nieuwe applicatie biedt ‘instant’ inzicht in het toetsinkomen van de aanvrager en kan een werkgeversverklaring in principe overbodig maken. Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de Inkomensverklaring Loondienst. En dat scheelt tijd, want bij ons is een werkgeversverklaring slechts één op de drie keer direct akkoord. Onze klanten reageren positief op dit alternatief voor de werkgeversverklaring,” aldus Ronald Hensen van De Hypotheker.

Meer informatie
De Inkomensbepaling Loondienst is uitvoerig getest in een pilot van Handig!.
Handig! is een samenwerkingsverband bestaande uit ABN AMRO, Florius, ING, Rabobank, De Hypotheker, NHG, IG&H en HDN die zich richt op het beschikbaar maken van digitale, gevalideerde brondata voor het aanvragen van een hypotheek.

Op www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst is meer informatie beschikbaar over de nieuwe werkwijze. Voor vragen kun je contact opnemen met projectleider Burny Verbeek, info@hdn.nl of met uw contactpersoon van de deelnemende geldverstrekkers.

Nieuwe versie rekenregels IBL

13 september 2021 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst weer beschikbaar

19 Juli 2021 - . Lees meer

IBL Helpdesk

02 maart 2021 - . Lees meer

Onjuist IBL toetsinkomen bij klanten met lease-auto

08 februari 2021 - . Lees meer

Boost je kennis over de Inkomensbepaling Loondienst

06 oktober 2020 - . Lees meer

IBL familie blijft groeien; welkom Venn en Woonnu!

25 augustus 2020 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst bij Attens Hypotheken en Syntrus Achmea Hypotheken

16 Juli 2020 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst ook bij Obvion

27 mei 2020 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst ook bij Lloyds Hypotheken

02 maart 2020 - . Lees meer

De Tip van André

29 januari 2020 - . Lees meer

Rekenregels Inkomensbepaling Loondienst veranderen

03 januari 2020 - . Lees meer

Ook Tulp Hypotheken sluit aan op de Inkomensbepaling Loondienst!

19 december 2019 - . Lees meer

HDN uitlegvideo Inkomensbepaling Loondienst

02 december 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst ook bij a.s.r. en NIBC

26 september 2019 - . Lees meer

Hypotrust live met Inkomensbepaling Loondienst

23 september 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst familie breidt uit!

19 september 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst bij Woonfonds en Centraal Beheer

13 september 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst ook bij bijBouwe

28 Juni 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst wint Gouden Lotus Award!

28 mei 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst nu ook bij Nationale Nederlanden!

27 mei 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling Loondienst genomineerd voor Gouden Lotus Award

22 mei 2019 - . Lees meer

Vanaf 15 mei verificatie via app of sms-controle van DigiD vereist bij downloaden UWV Verzekeringsbericht

13 mei 2019 - . Lees meer

Gebruik Inkomensbepaling loondienst stijgt verder

27 maart 2019 - . Lees meer

Inkomensbepaling loondienst NHG norm

12 november 2018 - . Lees meer

Steeds meer hypotheekadviseurs gebruiken Inkomensbepaling Loondienst

17 oktober 2018 - . Lees meer

Tijdwinst met nieuwe Inkomensbepaling loondienst

01 oktober 2018 - . Lees meer