Burgerlijke staat

Deze verbetering is van toepassing op Hypotheken (AX), Verzekeren (LX) en Kredieten (KX). 

Per 1 januari 2018 wijzigt het ‘Huwelijksvermogensrecht’. Waar voorheen (tot 31 december 2017) het standaard regime ‘gehele gemeenschap van goederen’ was, wijzigt het standaard regime naar ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Afwijkingen op de standaard beperking worden vastgelegd met huwelijkse voorwaarden. Hiermee krijgt ‘huwelijkse voorwaarden’ per 1 januari 2018 een andere betekenis.

Het Huwelijksvermogensrecht (ook wel Huwelijksgoederenregime) maakt onderscheid in drie varianten:
1.gemeenschap van goederen,
2.beperkte gemeenschap van goederen
3.gehele uitsluiting van huwelijksgemeenschap

Per 1 januari 2018 geldt het standaard regime ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Met huwelijkse voorwaarden kan afgeweken worden naar:
– algehele gemeenschap
– gehele uitsluiting van huwelijksgemeenschap
– afwijking op de beperking

Binnen HDN wordt het huwelijksgoederenregime aangeduid i.c.m. Burgerlijke staat. Het huwelijksgoederenregime is van belang om een geheel beeld te kunnen krijgen van de aanwezige schuldenaren rondom een aanvrager.

HDN 18

Ter ondersteuning van het aangepaste huwelijksvermogensrecht en om verwarring over huwelijkse voorwaarden te voorkomen, wordt per HDN 18 voor Hypotheken (AX), Kredieten (KX) en Verzekeren (LX) de waardelijst BurgerlijkeStaat uitgebreid met het nieuwe standaard regime ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Hiermee kunnen o.a. ook alle documenten opgevraagd worden. De totale waardelijst komt hiermee als volgt uit te zien:

Gehuwd:
01 Gehuwd (gemeenschap van goederen)
02 Gehuwd met huwelijkse voorwaarden
Nieuw: 09 Gehuwd in beperkte gemeenschap van goederen

Partnerregistratie:
06 Partnerregistratie in gemeenschap van goederen
07 Partnerregistratie onder registratievoorwaarden
Nieuw: 10 Partnerregistratie in beperkte gemeenschap van goederen

Ongewijzigd zijn:
03: Alleenstaand
04: Samenwonend met samenlevingscontract
05: Samenwonend zonder samenlevingscontract
08: Gehuwd volgens buitenlands recht

Voor Hypotheken (AX) komt ook het veld BurgerlijkeStaatDt per HDN18 maatschappij specifiek beschikbaar. Wanneer een aanbieder datum van de burgerlijke staat expliciet wil ontvangen, kan dat met dit datumveld worden opgevangen.