Actuele hypotheekgegevens

Tijdens de looptijd van een hypotheek kunnen er verschillende zaken veranderen. Bijvoorbeeld factoren in de woon- of financiële situatie van een consument of factoren van de hypotheek zelf. De rentevastperiode kan bijvoorbeeld aflopen of de consument kan een extra aflossing hebben gedaan.

Om als adviseur, de klant tijdens de looptijd van de hypotheek van goed advies te kunnen voorzien, is het van belang om te weten hoe de hypotheek er x-jaar na afsluiten uitziet. Het opduiken van die gegevens kan de klant nogal wat tijd kosten (contact opnemen met de aanbieder of de schoenendoos met jaaropgaaf zoeken….). Het liefst ontvangt de adviseur deze gegevens natuurlijk direct digitaal van de aanbieder. Dat is makkelijk, snel en de gegevens staan direct in het systeem van de adviseur. Vandaar dat HDN het project Actuele hypotheekgegevens delen (IA/IX) is gestart.

HDN IA-/IX berichten voor delen actuele hypotheekgegevens
Met het IA bericht verstuurt de adviseur vanuit zijn / haar systeem een verzoek naar de geldverstrekker om actuele hypotheekdata voor een specifieke klant te delen. Met het IX bericht stuurt de geldverstrekker deze actuele hypotheekdata retour.

In het lopende project hebben CMIS (De Hypotheekshop) en Aegon deze berichten ingebouwd en kunnen zij actuele hypotheekgegevens met elkaar uitwisselen.

Wil je ook jouw klanten ontzorgen door het delen van data? Neem dan contact op met Rob van Slooten.