Nieuws: Zorgeloos Vastgoed

Aanleveren informatie struikelpunt voor starter

Nieuws
20 mei 2020

Starters op de woningmarkt hebben een grote behoefte aan uitleg tijdens het gehele proces van woning zoeken tot het intrekken in de nieuw aangekochte woning. Het grootste struikelpunt is dat er veel (persoonlijke) gegevens moeten worden aangeleverd bij veel verschillende partijen. Hierdoor raken ze snel het overzicht kwijt en hebben ze het gevoel geen controle te hebben over het proces. Bijna de helft van de starters vindt duurzaamheid een belangrijke factor bij de keuze voor een woning. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd voor Zorgeloos Vastgoed door Motivaction.

Vier fases
Starters doorlopen vier fases in de customer journey naar het kopen van een huis. Deze fases zijn: “Inspiratie & Oriëntatie”, “Kiezen & Onderhandelen”, “Financiering & Aankoop” en “Opknappen & Wonen”. De mensen die voor het eerst een huis kopen, ervaren veel onzekerheid en spanning, maar ook veel opluchting wanneer bijvoorbeeld het bod geaccepteerd is en de financiering rond is. Ze hebben een grote behoefte aan uitleg tijdens het gehele proces en een onafhankelijke partij die hen dit biedt. Funda.nl is voor starters het meest geraadpleegde online kanaal, vooral in de eerste en tweede fase. Daarnaast maken starters ook veel gebruik van offline kanalen, zij kijken graag rond in de buurt, vragen familie en vrienden om hulp en er worden een hypotheekadviseur en aankoopmakelaar ingeschakeld. Wanneer starters terugkijken op het gehele proces, zeggen ze dit soepel ervaren te hebben. Het grootste struikelpunt is dat er veel (persoonlijke) gegevens moeten worden aangeleverd bij veel verschillende partijen. Hierdoor raken ze snel het overzicht kwijt en hebben ze het gevoel geen controle te hebben over het proces. Starters uiten dan ook de behoefte om centraal documenten aan te kunnen leveren en een overzicht van alle stappen van het aankooptraject.

Zorgeloos Vastgoed
Zorgeloos Vastgoed is een initiatief van het Kadaster, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) en HDN. Dit branche initiatief zet zich in voor duidelijkheid en zekerheid tijdens alle fases van het wonen: zoeken, kopen, wonen en verkopen. Zij werkt aan een afsprakenstelsel dat betrouwbare gevalideerde informatie-uitwisseling over koper, verkoper, woning en financiering binnen de hele keten en de consument mogelijk maakt.

Meer weten over het onderzoek of geïnteresseerd om bij te dragen aan de totstandkoming van het stelsel? Ga dan naar www.zorgeloosvastgoed.nl.

Doorstromers op zoek naar zekerheid en overzicht

01 april 2020 - . Lees meer

Starters willen minder papierwerk

12 maart 2020 - . Lees meer

Experts enthousiast over digitale koopovereenkomst

24 februari 2020 - . Lees meer